Creative Commons -lisenssit ja ilmaiset kuvapankit

 

Kuva Manfred Steger Pixabaystä

Creative Commons -lisenssit

Teoksen tekijällä on automaattisesti tekijänoikeuslain mukainen yksinoikeus päättää teoksensa käytöstä (Tekijänoikeus). Creative Commons -lisenssillä tekijä voi antaa valitsemansa oikeudet muille kopioida ja levittää teostansa (CreativeCommons).

CC0 (No Rights Reserved, Vapaat Käyttöoikeudet): Teosta saa käyttää ilman rajoituksia, eikä tekijää tarvitse mainita.

BY (ByAttribution, Nimeä): Alkuperäisen tekijän nimi on mainittava.

NC (NonCommercial, EiKaupallinen): Teosta ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen.

ND (NoDerivatives, EiMuutoksia): Teosta ei saa muokata tai muunnella.

SA (ShareAlike, JaaSamoin): Muokattuja versioita teoksesta saa julkaista vain samoilla käyttöoikeuksilla, joilla alkuperäinen teos on julkaistu.

Ilmaisia kuvapankkeja

Kuvapankkeja on netti pullollaan ja sopivan kuvapankin valinta riippuukin pitkälti kuvien käyttötarkoituksesta ja haetusta tyylistä. Alla lyhyesti esiteltynä muutama esimerkki ilmaista vaihtoehdoista, joista itse pidän. Kuvat ovat kaikki CC0-lisenssillä, joten niitä voi käyttää huoletta.

Pexels: Pexels tarjoaa kattavan ja monipuolisen valikoiman laadukkaita kuvapankkikuvia. Sivusto kerää kuvat useista eri lähteistä ja se on käännetty myös suomenkielelle.

Unsplash: Unsplash tarjoaa laajan valikoiman kauniita ja korkealaatusia kuvia, joita voisi kuvitella näkevänsä Instagramissa tai aikakauslehtien sivuilla.

Gratisography: Gratisography puolestaan tarjoaa hieman vaihtelua perinteisiin kuvapankkikuviin värikkäillä ja humoristisilla kuvillaan, jotka varmasti piristävät mitä tahansa sisältöä.

Testaa tekijänoikeus tietosi Kopiraittila -pelissä! Minä sain ammatillisen koulutuksen lopputestistä 3700 pistettä. Saatko paremmat pisteet kuin minä?

Lähteet:

Creative Commons Suomi. Tietoa lisensseistä. [Sähköinen tietoaineisto]. Luettu 3.9.2021. Saatavissa: https://creativecommons.fi/lisenssit/

Tekijänoikeus. Mitä on tekijänoikeus? [Sähköinen tietoaineisto]. Luettu 3.9.2021. Saatavissa: https://tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/

Veikkolainen, Sari. Digitreenit: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia. [Sähköinen tietoaineisto]. Luettu 3.9.2021. Saatavissa: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/12/digitreenit-14-vapaasti-kaytettavat-kuvat

2 thoughts on “Creative Commons -lisenssit ja ilmaiset kuvapankit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s